Program

Stora Sociala Företagsdagen — 6 oktober 2020 — Folkets Hus, Göteborg

Vi presenterar några av årets talare och seminarium på #SSF2020! Ännu fler programpunkter avslöjas inom kort! Ett detaljerat program med tider kommer att publiceras efter sommaren.

Årets huvudtema är Innovation – Investment – Impact.

Stora IKEA och den lilla hantverkaren

Ann-Sofie Gunnarsson, IKEA

ann-sofie gunnarsson stora sociala företagsdagen

Kunden något unikt med sig från butiken och någon annans liv blir förändrat. Ann-Sofie Gunnarsson ger oss en inblick i hur ett av världens största företag arbetar med social hållbarhet. Hennes team på IKEA har ett nära samarbete med lokala hantverkare, människor som lever ett mer utsatt liv än de flesta som handlar i varuhuset. Nu skapar de helt nya handgjorda textilprodukter av material som annars skulle kastas bort och får samtidigt en chans till försörjning, integration och en mer jämställd plats i samhället.

”Vi är inte där för att hjälpa, vi är där för att samarbeta — att vara en affärspartner”, säger hon.

Ann-Sofie Gunnarsson är Partnerships & Development Leader för socialt entreprenörskap på IKEA of Sweden.

Hur hållbara är ni? Spåra företagets värdekedja!

Josefin Borg, CSR Västsverige

josefin borg

Hur påverkar olika delar av företagets verksamhet miljö, människor och samhälle? CSR Västsverige leder oss i en workshop där vi tittar på företagens värdekedjor. Ta chansen att arbeta tillsammans med andra medvetna företagare och få med er något konkret att jobba vidare med i vardagen.

Josefin Borg är projektledare på CSR Västsverige.

Social Impact investing in Europe

Clémentine Blazy & Jan Svensson

clementine blazy

SEMINARIUM Allt fler investerare får upp ögonen för så kallad impact investing. Det är investeringar som inte bara ger finansiell avkastning utan också skapar positiv och mätbar social nytta. Men vilka är det egentligen som investerar i Europa och vad letar de efter?

jan svensson

Vi får en direktrapport från den europeiska marknaden av Clémentine Blazy, tidigare från non-profit-organisationen France Active och Jan Svensson från Mikrofonden Väst.

Kan en svensk fond för sociala företag bli verklighet?

Sven Bartilsson, Coompanion

sven bartilsson stora sociala företagsdagen

Vi behöver fler investerare för att nya sociala företag ska kunna växa fram i Sverige. I länder som Italien och Frankrike har kooperativa företag framgångsrikt byggt upp investeringsfonder med hjälp av sina medlemmar. De har i sin tur attraherat både privata investerare och offentliga medel. Skulle det fungera i Sverige och hur når vi dit?

Sven Bartilsson är senior konsult på Coompanion och leder just nu arbetet med att ta fram en investeringsfond som är inriktad på nya, digitala kooperativ.

Kooperation år 2030

Petra Pilawa & Kairos Future

Hur kommer händelser i världen att forma hur kooperativa företag ser ut år 2030? Svensk Kooperation och Kairos Future spanar in i framtiden.

Ligger kooperation i tiden nu och kommer det fortfarande att vara lika relevant för nästa generation? Vad tänker unga kring den kooperativa företagsformen?

I ett spännande samtal presenterar Petra Pilawa, verksamhetsledare på Svensk Kooperation, och representanter från analysföretaget Kairos Future en ny rapport om kooperation 2030.

Framtiden för socialt företagande i Sverige

Rebecka Hinn & Eva Carlsson, Tillväxtverket

Regeringens strategi för socialt företagande fyller tre år. Hur ser egentligen framtiden ut för ett växande socialt företagande i Sverige? Tillväxtverket ger oss de viktigaste lärdomarna från de senaste åren och berättar hur alla kan jobba vidare tillsammans framöver.

Rebecka och Eva har jobbat med Tillväxtverkets insatser för socialt företagande de senaste åren. De har ett brett nätverk och kunskap om utvecklingen runt om i landet.

Ännu fler talare presenteras inom kort.

Passa på att boka din biljett redan nu!

Förra årets program

Inledning

helena holmberg

Helena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden VGR, öppnar årets konferens tillsammans med våra moderatorer.

Bengt Brülde

Ökad lycka genom ansvarsfullt företagande?

Vilket ansvar har företagen för att bidra till en bättre värld? Är det rimligt att företag ska ha andra mål utöver att tjäna pengar? Kan detta i så fall leda till ökad lycka eller mening? Är det bra för oss själva att göra nytta för andra människor? Filosofiprofessor Bengt Brülde är välkänd från Sveriges Radio och sina böcker om lycka och hållbarhet.

Moa Gürbüzer, MRG Wines

Vinindustrins nya gamechanger vill förändra dryckeskulturen

moa gürbüzer

Hon är grundare av vinbolaget som försöker förändra hela dryckeskulturen. Som socialarbetare såg Moa Gürbüzer på nära hand hur missbruk och alkoholism förstörde liv och splittrade familjer. MRG Wines blev hennes sätt att göra skillnad och hjälpa ett helt samhället att tänka om. Med riktigt bra vin vill de göra alkoholfritt till det nya normala. Hör historien om utmanaren i vinindustrin, som just nu står i startgroparna för att ta sig an en allt större internationell marknad.

Dan-Inge Tapper, Kooperativet Laxen

Han vill ge tillbaka och hjälpa andra

En praktikplats ledde Dan-Inge Tapper från ett liv i kriminalitet till en chefsroll i det sociala företaget där allt började. Nu vill han hjälpa andra att göra samma resa. Hör hans personliga berättelse på Stora Sociala Företagsdagen.

Anders Westgerd, Göteborg Independent Living

Kooperativet tar tillbaka makten över sina liv

Stört Folk, CP-fri zon och ett nödvändigt långfinger mot makten. Göteborgskooperativet GIL hävdar att personer med funktionsnedsättning ska kunna välja sitt liv och ha samma möjligheter som alla andra. De är kända för sina provokativa kampanjer, sin humor och övertygelse om att alla människor kan påverka och skapa förändring. Vi välkomnar verksamhetsledare Anders Westgerd till Stora Sociala Företagsdagen!

Karin Stenmar, Folksamgruppen

När stora investeringar gör stor nytta

karin stenmar folksam

Stora företag har stora möjligheter att påverka utvecklingen i världen. Folksam går i framkant för social hållbarhet och är en av världens största investerare i gröna och hållbara obligationer. Hållbarhetschef Karin Stenmar har talat inför FN om hur pensions- och försäkringspengar kan bidra till hållbara samhällen för både människa och miljö. Nu välkomnar vi henne till Stora Sociala Företagsdagen!

Iman Khalaf, Nõberu of Sweden

Entreprenörerna som vill förändra vår syn på mannen

Nõberu of Sweden vill förändra skönhetsmarknaden och samhällets sätt att se på manlighet. I en värld där mannen inte behöver vara tuff, hård och macho – om han inte vill.  Företaget motsätter sig att använda avklädda kvinnor i marknadsföringen och är en av de viktigaste finansiärerna bakom kampanjen Locker Room Talk. På så sätt vill Iman Khalaf och hans kollegor skapa förändring där det verkligen behövs, samtidigt som de siktar på att bli det största heltäckande varumärket för manlig grooming. Lönsamhet utan att vika av från sina värderingar.

Anja Skans, Skanska

Byggjättens löfte om en bättre morgondag

anja skans

Varför är social hållbarhet så viktigt för ett av världens största byggbolag? Anja Skans, utvecklingsledare på Skanska, berättar om deras löfte om att bygga ett bättre samhälle. Genom inkludering och hållbar stadsutveckling vill de ta täten i en bransch som har stor påverkan på människors liv och samtidigt stor potential att göra skillnad.

Sahra Mudey, Shabelle

Somaliska tigrar på sina egna villkor

Sahra Mudey och hennes vänner tröttnade på arbetslöshet och korta praktikplatser. Därför startade de städföretaget Shabelle, som betyder tiger på somaliska. Sedan start har Shabelle även skapat jobb för många andra. Nu får vi höra Sahras resa till företagande och en känsla av riktig frihet, på Stora Sociala Företagsdagen.

Albert Askeljung, FN:s utvecklingsprogram (UNDP)

Så ser FN på hållbart företagande

albert askeljung

Entreprenörer runt om i världen har stora möjligheter att lösa dagens och framtidens utmaningar. Hur kan världssamfundet vara med och bidra till den utvecklingen? UNDP:s projektledare Albert Askeljung ger oss FN-perspektivet på hållbart företagande och affärsmöjligheterna med Globala målen.

Barzan Abdolla, Brunsbo Gästgifveri

Vägen ur ett destruktivt liv

För några år sedan levde Barzan Abdolla ett destruktivt liv, men kände hela tiden att han ville hitta en väg därifrån. Genom det sociala företaget Basta! fick han chansen att ta sig ur det, jobba hårt och utmana sin kreativa sida. Idag är han receptions- och restaurangchef på Brunsbo Gästgifveri och vi välkomnar honom som en av talarna på Stora Sociala Företagsdagen.

Stina Gottlieb, Sotenäs Symbioscentrum

Symbios skapar hållbara företag

stina gottlieb

Hur kan exempelvis restprodukter från Bohusläns fiskindustri återanvändas och bli till ström och varmvatten? Och varför är befolkningens kompetens avgörande för ett hållbart näringsliv? Sotenäs Symbioscentrum för samman människor för att skapa innovation, företagande, utbildning och sysselsättning. Stina Gottlieb berättar varför de arbetar med både industriell och social symbios.

Siv Svärdman, Café Glashuset

ASF blev en ny chans

Efter att ha varit sjukskriven i många år hittade Siv Svärdman en väg tillbaka genom ett ASF, arbetsintegrerande socialt företag. Nu jobbar hon med administration på Café Glashuset och berättar sin historia på Stora Sociala Företagsdagen.

Petra Bauer, Social Enterprise Academy

Akademin skapar fler sociala företag i världen

petra bauer social enterprise academy

I Skottland finns en lång tradition av socialt entreprenörskap och ungefär 5 procent av befolkningen arbetar i sociala företag. Vad kan vi i Sverige lära oss av landet som var först i världen med att anta en tio års strategi för utvecklingen av sociala företag? Social Enterprise Academy har sedan 2004 hjälpt människor ta vara på sina styrkor, skapa hållbara företag och riktig samhällsnytta. Nu har de tagit steget från Skottland till att bli en del av en rörelse som växer internationellt. Vi välkomnar Petra Bauer, deras Learning and Development Manager, till Stora Sociala Företagsdagen!

Freja Bramsen, HSB Göteborg

Framtidens boende är hållbart

freja bramsen hsb

Det finns ett stort behov av nya bostäder i Sverige de närmaste åren, men hur kan svenska företag bygga på ett sätt som är hållbart för både miljön, samhället och de som bor där? HSB Göteborg har tagit täten med sin forskningsarena HSB Living Lab som fokuserar på framtidens boende. På Stora Sociala Företagsdagen får vi följa med dem på resan mot en mer hållbar framtid. Vi välkomnar Freja Bramsen, deras chef för hållbarhet och utveckling!

Emad Alkasem & EvaTua Ekström

Gammalt blir nytt igen på Världskulturmuseet

Tillsammans skapar vi hållbara affärer! Det sociala Göteborgsföretaget Tråd & Trade med Världskulturmuseet, årets arena för Stora Sociala Företagsdagen, har hittat ett samarbete som skapar nytta på många sätt. Använt reklammaterial från museet återanvänds och blir till helt nya produkter, som till exempel väskor. Skräddaren Emad Alkasem från Tråd & Trade och Världskulturmuseets EvaTua Ekström berättar om deras resa tillsammans.

Maja Frankel & Omid Mahmoudi, Ashoka Nordic

ALLA kan bli en ”Changemaker”

Ashoka har sedan 1980 identifierat och stöttat sociala entreprenörer i över 90 länder. Genom arbetet med ”Network of fellows” underlättar de för 3500 förändringsagenter. Maja Frankel, grundare av Ashoka Nordic, delar insikter kring organisationens arbete, bl.a dess växande fokus på unga Changemakers. Vi får också träffa Årets Changemaker 2019, Omid Mahmoudi, som är grundare av Ensamkommandes Förbund. Han berättar om sin resa som ung Changemaker och varför Changemakers och sociala entreprenörer går hand i hand.

Rebecka Hinn, Tillväxtverket

Bättre förutsättningar för sociala företag

Tillväxtverket har i uppdrag av regeringen att arbeta för att skapa bättre förutsättningar för socialt företagande och samhällsentreprenörskap. Rebecka Hinn på Tillväxtverket berättar hur de gör för att lyckas med det!

Tillväxtverket är medarrangör och partner till Stora Sociala Företagsdagen.

Boka biljett redan nu!


Fördjupa dig med årets seminarier!

Kl. 14:00-15:00
I år tar vi våra populära workshops och uppdaterar dem till seminarier, där du under en timme kan fördjupa dig i något ämne som rör socialt företagande! Anmälan till seminarierna kommer att skickas ut till deltagare med biljett efter sommaren. Då gäller först till kvarn!

Har du redan köpt biljett? Anmäl dig även till ett seminarium.

Seminarium: Finansiering av innovationer i sociala företag

Lokal: Studion
Sara Hugosson, Vinnova,
Jan Svensson, Mikrofonden
Sven Bartilsson, Coompanion
Kristoffer Luthi, Ekobanken

Ett socialt företag där vinstutdelning inte är moroten; hur skall det få kapital att investera och växa. Varför är det så få av sociala företags sociala innovationer som blir ”game-changer”? Vilka möjligheter finns och hur skapar vi flera finansiella lösningar för sociala företag.
Vinnova finansierar bl.a innovationer på de samhällsutmaningar som sociala företag är svaret på. Mikrofonden är de facto Sveriges största impact investerare. Coompanion arbetar för att stärka enskilda företag och utveckla den finansiella stödstrukturen. Ekobanken är en bank som har lång erfarenhet av att ha sociala företag som kunder.

.

Seminarium: Sociala företag som nav i lokal problemlösning

egnahemsfabriken tjörn

Lokal: Seminarierum 2
Tinna Harling, Egnahemsfabriken Tjörn
Ingrid Westerfors, Coompanion

Sociala företag kan vara navet i lokala samarbeten, där alla jobbar tillsammans för att lösa problem på orten. Arkitekterna och byggarna bakom Egnahemsfabriken Tjörn berättar om hur viktigt lokala nätverk och delaktighet har varit i deras kluster av föreningar, kommun och företag.

Seminarium: Ekosystem för socialt företagande

Lokal: Trappan
Tillväxtverket & Västra Götalandsregionen, Region Jönköping

Regeringens strategi pekar ut vikten av att företagsfrämjare ska bli bättre på att stödja sociala företag med rådgivning och finansiering. Runt om i landet pågår nu ett arbete med att öka kunskapen om de sociala företagens behov. Kom och ta del av några exempel!

Seminarium: Reserverad upphandling, en ny möjlighet för idéburen sektor

Lokal: Matsalen
Eva Ternegren, Coompanion
Anders Bro, Region Örebro län

Passa på att ställa frågor till författaren av Tillväxtverkets skrift “Nya grepp i upphandling”!

Sedan en tid tillbaka finns möjlighet att reservera kontrakt i offentlig upphandling för företag som har arbetsintegration som mål. Många kommuner gör sådana upphandlingar. Det går också att styra upphandlingar av sociala tjänster mot företag där organisationens lednings- och ägarstruktur grundas på personalens ägande eller deltagande, läs kooperativa företag. Under seminariet får vi veta mer om dessa möjligheter och hur de hittills har tillämpats och får möjlighet att diskutera hur sociala företag kan dra nytta av detta.  Anders Bro från Region Örebro län berättar även om senaste nytt kring nya deras regionala handlingsplan för civilsamhälle och social ekonomi.

Seminarium: Arbetsintegrerande sociala företag

Lokal: Seminarierum 4
Victoria Carlsén, SKOOPI, Eleni Wigsén, ASF Akademin

Hur startar man ett arbetsintegrerande socialt företag? Och vad betyder den nya certifieringen för ASF runt om i landet? SKOOPI berättar hur det går till att certifiera ert arbetsintegrerande sociala företag. ASF Akademin gör arbetsintegrerande sociala företag ännu bättre på att leverera arbetsmarknads- och rehabiliteringstjänster.  Kvalitetssäkra din arbetsträning/arbetsrehabilitering med ASF akademin!

Seminarium: Hur bidrar social företag till att uppfylla de Globala målen och Agenda 2030?

Lokal: Seminarierum 1
Angelica Lindblad,  Vägen ut!
Albert Askeljung, UNDP
Emma Dalväg, ECG Sverige

Vägen ut! Kooperativen har sedan 2014 mätt sin samhällsnytta med ECG-bokslutet. Ett verktyg där företag och organisationer kan mäta hur mycket samhällsnytta man skapar och som redovisar hur företaget arbetar med social- och miljömässig hållbarhet och demokrati/ transparens i förhållande till alla sina intressenter. ECG bokslutet kan kopplas samman med de Globala målen och är idag ett kraftfullt och trovärdig sätt att mäta vilka Globala mål en verksamhet på skapar värde för.

Seminarium: Arbetsförmedlingen – Vilka är ASF:s styrkor och deras framtida roll som leverantörer?

Lokal: Seminarierum 3
Katharina Vahlman & Margareta Mörtsell AF huvudkontoret, Stockholm
Silvija Mehrstam, stab Region Väst Arbetssökande

Syftet med workshopen är att ha en dialog om ASF:s styrkor (utöver ägandeformen) jämfört med andra leverantörer, och vad det är för unikt som bara ASF kan erbjuda till arbetssökande. Vi vill också ha en dialog kring hur ASF ser på sin framtida roll som leverantör till Arbetsförmedlingen i den nya organisationen.